Anna Maria Janer

Per Josep Àngel Colomés

En plena era de la comunicació i de les xarxes socials, sembla paradoxal com tantes persones se senten soles. I a més soledat, més pastilles i més dolor. En canvi, a més amor i més companyia, menys pastilles i més esperança. L'exemple d'Anna Maria Janer en la seva entrega a Crist a través del servei als altres ens ha de servir d'estímul per estimar de veritat i alleujar el sofriment als més febles de la nostra societat, ja siguin nens, malalts o ancians. Janer va dir: "Nosaltres servim Jesucrist en la persona dels germans".

Anna Maria Janer va néixer a Cervera el 18 de desembre del 1800 i morí el 1885 a Talarn, després d'haver fundat, per encàrrec del bisbe d'Urgell Josep Caixal, el 1859, les germanes de la Sagrada Família d'Urgell, encarregades de l'educació cristiana dels nens i joves i de l'assistència als malalts i als ancians. Actualment la congregació està estesa en 11 països i compta amb unes 300 germanes.

Anna Maria Janer va viure els temps difícils del segle XIX on les guerres i l'odi deixaven desenes de ferits. Janer va aprendre que la creu del Senyor és un senyal d'identitat profund. Per això, "l'estimar-te i servir-te sempre i en tot", l'intent de descobrir Jesucrist en els altres, esdevé una realitat palpable i colpidora.

El segle XIX un conjunt de dones catalanes van aprofitar el dolor per convertir-lo en esperança: Joaquima de Vedruna, Maria Güell, Anna Maria Janer... La creu de les contradiccions de la vida la van aprofitar per ser santes i fundar congregacions que encara perviuen en diversos indrets del món i també en la nostra terra.

Beatificació Anna Maria Janer: 8 d'octubre de 2011 a la Seu d'Urgell