Necessitem acompanyament espiritual?

Hi ha algun equip de primera divisió sense entrenador? Pot un equip jugar sense entrenador a la banqueta? Per què cada equip necessita un bon entrenador? D'igual manera, pot una persona viure i progressar en la seva fe sense un director espiritual? Pot una persona jugar bé en la partida de la vida, sense els consells d'un acompanyant?

El llibre Siràcida, ja en l'Antic Testament, adverteix (Sir 37, 12-15):
"Vés a veure sovint algun home fidel,
que sàpigues que guarda els manaments,
que comparteix els teus anhels
i que, si de cas ensopegues, compartirà el teu sofriment.
I, al capdavall, fes cas del consell del teu cor,
que no tens ningú més fidel que ell.
Sovint t'advertirà millor
que set sentinelles posats a dalt d'una torre per a vigilar.
Però, per damunt de tot, prega a l'Altíssim
perquè dirigeixi els teus passos pel camí de la veritat."

Sant Pere Alcántara diu que no es pot caminar sense un bon guia perquè "una de les coses més difícils que hi ha en aquesta vida és saber anar a Déu i tractar-lo familiarment". Santa Teresa explica que un bon director espiritual ajuda a avançar més ràpidament a la unió amb Déu.

Joan Pau II, en una carta als seminaristes d'Espanya del 8 de novembre del 1982, comenta: "En la pròpia vida no hi falten foscors i fins i tot debilitats. És el moment de la direcció espiritual. Si es parla confiadament, si s'exposen amb senzillesa les pròpies lluites interiors, sempre es tira endavant, i no hi haurà obstacle ni temptació que aconsegueixi apartar-vos de Crist".

El punt 2690 del Catecisme explica:
"L'ànima que vol avançar en la perfecció, segons el consell de sant Joan de la Creu, ha de "considerar bé en quines mans es posa, perquè de tal mestre, tal deixeble; de tal pare, tal fill". I encara: "El director no sols ha de ser savi i prudent, sinó també experimentat (...). Si el guia espiritual no té l'experiència de la vida espiritual, és incapaç de conduir-hi les ànimes que Déu, malgrat tot, crida, i ni tan sols les comprendrà."

En conclusió, tenir un suport per comentar les dificultats i corregir-se és essencial per tirar endavant en la vida de la fe. Així com un equip necessita un bon entrenador, un cristià necessita un bon director espiritual.