"Qui pot estimar, pot viure eternament" (Marc Tintoré i Codina)

Aquesta era una de les grans frases, un dels versos, que vaig copsar d'una poesia que ja havia llegit molts anys abans. Marc Tintoré i Codina (1966-1986) l'havia escrit a poc més d'un any de la seva mort heroica. Va donar la vida per un amic amb el qual havien anat a enraonar i distreure's. El Marc volia donar-li una ajuda moral que semblava necessitar en un veler que malauradament va tombar i el qual només portava un salvavides que el Marc generosament va cedir a l'amic.

Aquest dilluns dia 20 em vaig trobar amb el seu pare, el Sr. Santiago Tintoré, cardiòleg de professió i actualment molt il·lusionat preparant la cinquena edició del llibre "Marc Tintoré i Codina, vida generosa, mort heroica". Les quatre edicions anteriors s'han esgotat i coincidirà la cinquena amb un aniversari ben especial: el 25è de l'entrega generosa d'un salvavides a un amic per tal que se salvés.

El Marc Tintoré i Codina és un testimoni preciós del nostre temps. Els valors que portava a dins eren tan profunds i tan generosos que ens recorden aquells versets magnífics de l'Evangeli de Sant Joan (15,13): "Ningú no té un amor més gran que el qui dóna la vida pels seus amics." El Marc ho va fer i el seu testimoni continua a gairebé 25 anys de la seva mort. L'aniversari serà el pròxim 8 de novembre. Segur que n'anirem parlant. L'exemple del Marc, però, ja s'ha vist reflectit en algun article a internet. Jacint Torrents, a les cartes d'un cristià tranquil, ens el defineix com un "Model per a joves". També li van dedicar el programa de ràdio "Aparador de poesia", conduït per Pius Morera, el passat 15 de desembre, el qual podeu escoltar. I Mn. Josep Maria Alimbau va dedicar dos programes del seu famós "Valors humans. Objectiu l'home" per parlar un dia amb els pares del Marc i un altre dia amb els seus amics. Fins i tot el Cardenal Narcís Jubany, en una glossa dominical del 1988 el va posar com a model dient: "Els actes heroics no s'improvisen mai; no surten del no-res. En unt erreny àrid i dur no apareixen mai les flors. El Marc era generós, senzill, amb un gran sentit de l'amistat, profundament humà, esportiu, d'una gran fortalesa moral, alegre i bon estudiant. Era també un gran creient! Tenia una immensa fe en Déu, com ho demostren els seus escrits íntims".

Aquests, però, només són alguns exemples. En trobarem molts més en el llibre que està preparant el doctor Tintoré juntament amb l'editorial Claret. Marcel M. Samarra Esteve va dir del Marc que va ser "aquell qui mai no va tenir por d'estimar, o el que és més, no va tenir por del compromís que significa estimar". Per això, el testimoni del Marc Tintoré i Codina el vaig incloure al petit llibre que vaig editar el 1998 "Intrèpids", perquè no va tenir por.