Entrevista a Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet

Entrevista publicada al Solsonès Total del 26 d'octubre de 2010

Josep Àngel Colomés.- Entrevista a Núria Parlon i Gil, alcaldessa de Santa Coloma i secretària de cooperació del PSC

1- La política no passa dels joves perquè els afecta. Per què creus que els joves han d’estar motivats i atents a la política?
Els i les joves són ciutadans i ciutadanes de ple dret. Han de ser coprotagonistes actius del seu temps i per tant de les transformacions de la societat a la qual pertanyen. Són una peça clau en la regeneració d’idees i portadors de valors que han d’esdevenir referents en l’acció política del present i futur. Necessitem societats compromeses i els i les joves han de ser actors vius quant a implicació per a la consecució d’aquesta fita col·lectiva que és alhora intergeneracional.

2- Com a alcaldessa d’un lloc important com Santa Coloma de Gramenet, com veus la joventut, s’implica en la política?
A Santa Coloma els joves representen un 24% del total de població. Hi ha molts joves actius en diferents àmbits de l’acció social, les arts i la música, l’esport i també en l’àmbit de l’acció política, des dels més reivindicatius als que hi dediquen moltes hores a la tasca de voluntariat social, o bé, a treballar per la solidaritat. En el cas del meu partit el PSC, les Joventuts locals a Santa Coloma tenen un ritme i unes dinàmiques de treball molt ben definides i són molt actius.

3- Des d’un lloc on hi ha hagut tensions però segur que també gent honesta, què ens podries dir de la política, què t’ha aportat?
La política viscuda des de la vocació de servei a la comunitat és una experiència meravellosa. Treballar per la consecució d’un projecte de millora per la ciutat de Santa Coloma, la meva ciutat, fonamentat en el consens, la corresponsabilitat d’agents i la bona gestió, és una tasca complexa però alhora gratificant. La dedicació i l’esforç és extenuant però les satisfaccions, a tall d’exemples, els somriures dels nens i nenes quan faig una visita a les seves escoles, la felicitat dels veïns i veïnes quan inaugurem una biblioteca, una escola, al seu barri, també són clarament encoratjadores.

4- Quins són els valors que creus que ha de tenir una persona que es vol dedicar a la política?
Compromís, vocació de servei públic, humilitat, honestetat, optimisme i no perdre la capacitat de somiar.

5- Quins creus que són els grans reptes del país i com cal fer-hi front en aquests moments?
El principal repte és superar aquesta crisi i sortir-ne reforçats. Són moltes les derivades complexes que s’han produït com a conseqüència de la mateixa, com és el cas de l’alta taxa de desocupació que afecta també i molt significativament als i les joves essent la generació millor formada en democràcia. Cal reforçar, ara més que mai, l’impacte de les polítiques per la consecució de la igualtat d’oportunitats, cal apostar per una ocupació estable i de qualitat, malgrat que això ens obligui a fer canvis estructurals del tot necessaris, hem de ser competitius i inclusius, per tant, les polítiques adreçades a garantir la cohesió social esdevenen clau en moments de dificultats com els actuals. L’actual Govern de la Generalitat, liderat per el President Montilla, ha fet passes en la bona direcció aconseguint el millor model de finançament de la història de Catalunya amb l’Estatut i realitzant la major inversió de la història de la Generalitat quant a polítiques públiques i socials.

Aquest és el camí del treball, compromís i resultats malgrat les dificultats. Només cal accedir al web del Gencat i consultar el balanç de l’acció del Govern de la Generalitat en els darrers 7 anys per comprovar la veracitat del que acabo de dir, malgrat les dificultats del moment, d’abast internacional, a Catalunya hi ha un govern que treballa en la direcció correcta, amb un projecte de país els resultats del qual es poden mesurar i comparar.