Entrevista a l'alcalde de Solsona, Sr. David Rodríguez i González

Entrevista publicada al "Solsonès Total" del 25 i 26 de setembre de 2010

“Ens estem plantejant si de cara al pressupost de l'any vinent mantenim el tipus de l'IBI o fem una petita rebaixa”

Josep Àngel Colomés.- En aquesta primera part abordarem temes de l'actualitat solsonina

Com se sent des que va prendre possessió com a alcalde?
Em sento bé, és un càrrec nou i una experiència nova, un honor. La ciutadania reconeix el càrrec d'alcalde, el té amb consideració. En aquest sentit em sento bé ara després de tot el tràngol que vam passar per les circumstàncies que vaig esdevenir alcalde. Cada vegada em sento més bé en el càrrec. M'he habituat bé a la nova situació.

Com estan els projectes pendents fins al final de legislatura?
Hem de fer la recta final del Pla de barris. Per tant, conscients que s'acabarà la legislatura i encara quedaran coses per acabar, però ja faltarà poc i, com a mínim, el que resti ja ho deixarem engegat. I després tenim tot el tema de les ajudes del “Pla Zapatero”. Ara hem de fer la rehabilitació del monument de la plaça del Camp. Hem de fer el projecte de la Ribera. I ho tenim tot bastant encarrilat. La biblioteca a partir d'ara es visualitzarà molt el pas endavant que es farà perquè fins ara tot el que s'ha fet ha estat a terra. A partir d'ara es veurà la infrastructura com puja. Estem acabant d'encarar moltes coses, si bé ja n'hem acabat moltes, però ara estem acabant les pendents.

Quan s'inaugurarà la sala polivalent?
Abans d'acabar l'any segur. Ens fa il·lusió que la pugui inaugurar la banda de l'Escola Municipal de Música. És una petició que ens van fer. Ens sembla molt encertada. L'altre dia vam fer la preestrena que ens ha anat molt bé perquè hem pogut comprovar quins detalls estan pendents, etc. Vam quedar molt contents de la prova que vam fer i, per tant, tot va endavant.

El fet que l'IBI pugi un 10% cada any, durant quatre anys seria un 40% però més, perquè cada any és un 10% respecte a la taxa de l'any anterior i, per tant, representa un canvi espectacular de fa quatre anys cap aquí. Creieu que en temps de crisi això no pot ser una mica perjudicial per la gent que ho està passant malament?
Sí, d'entrada et diré que sí i també et diré una altra cosa: sort n'hem tingut l'Ajuntament de Solsona de la recaptació que hem fet aquests anys de l'IBI, perquè amb la rebaixa que hem tingut de l'impost d'obres com de l'aportació que ha fet l'estat als ajuntaments, sinó hagués estat per aquestes pujades difícilment hauríem pogut mantenir tots els serveis que fa l'Ajuntament. Ens estem plantejant si de cara al pressupost de l'any vinent mantenim el tipus de l'IBI o fem una petita rebaixa perquè no es reflecteixi tant aquesta puja de cara als impostos de l'any que ve. Llavors, haurem de fer números molt ben fets i encara no ho puc assegurar. Ho estem estudiant.

A causa dels problemes econòmics, no podeu donar ajudes com demanen algunes entitats, potser especialment esportives que mouen molta gent?

Fins ara només hem valorat com a ajudes allò que directament l'ajuntament aporta a les entitats. I el que no hem valorat, és la despesa que l'Ajuntament fa en equipaments municipals i que permet que aquestes entitats puguin desenvolupar aquesta activitat. Algun dia, no dic que hagi de ser ara, ens haurem de plantejar si el model que fem de subvenció per les entitats esportives és l'adequat i si ja està bé que totes les entitats donin per suposat que han de disposar d'uns equipaments absolutament a cost zero, quan el cost municipal no és zero. I tothom ha de saber valorar que tot això és un ajut molt important. A més, les entitats esportives probablement són les entitats que, a través de la via indirecta, del manteniment de les instal·lacions, l'Ajuntament hi destina més despesa. I això també s'ha de valorar. I el personal que hi ha al darrere i tot plegat.

L'Ajuntament, arrel d'això, s'hauria plantejat el fet de llogar les instal·lacions esportives i que fos una empresa qui gestionés les entitats esportives i d'aquesta manera l'Ajuntament per una banda es treu el cost de mantenir un personal de servei i el manteniment i a més a més tenir una recaptació? Això voldria dir un plantejament molt diferent del que hi ha ara i no sé si tothom estaria disposat a acceptar-lo perquè voldria dir que totes les entitats, pel fet de donar una cessió a una empresa privada, les entitats ja no tindrien una relació directa amb l'Ajuntament sinó que haurien de pagar per usar aquestes instal·lacions. No ens ho hem plantejat tan obertament això. Ens vam plantejar això en el sentit de poder dur a terme la piscina coberta. Ja que l'Ajuntament directament no pot desenvolupar la piscina coberta, doncs si això ho podíem fer per la via indirecta, és a dir, si nosaltres no ho podem assumir i una entitat privada ho vol assumir i nosaltres hi donem suport doncs estaria bé, d'acord. Però tampoc és viable. No ens surten els números de cap manera i, per tant, del camp de futbol i la resta no hem fet un plantejament seriós encara perquè ens sembla que és un canvi molt fort respecte al que hi ha ara, i encara no estem disposats a fer-lo.

“CiU ha viscut set anys de rebequeria permanent, com si algú els hagués pres alguna cosa que era seva, i no era seva”
En aquesta segona part abordarem temes de l'actualitat catalana

Com veu les eleccions del 28 N?
Com totes les eleccions al Parlament de Catalunya per nosaltres són les més importants, són les que decideixen el futur del nostre país. Ja veurem els resultats com van.

Penso que des de l'actual govern de la Generalitat s'ha fet molta feina tot i que molta gent no ha valorat. De vegades es valoren més qüestions secundàries que tenen poc a veure amb l'acció de govern i això s'ha valorat poc, penso. I si es valora es veurà que s'ha fet molta feina i molt ben feta. Com a tot arreu hi pot haver errors però penso que hi ha més soroll mediàtic al darrere que l'acció de govern que realment hi ha hagut. I ara sembla que hi ha les expectatives molt obertes, possibilitats de canvi al país. Bé, ja es veurà.

Em sembla que després de la sentència del Tribunal Constitucional el canvi no és un relleu al Govern de la Generalitat sinó que el canvi és la independència.

Com a persona d'ERC, creu que pot afectar l'aparició de partits com Reagrupament o Solidaritat Catalana que també parlen de la independència?
Segur que ens poden afectar. Evidentment ocupen un espai electoral proper a nosaltres. És a dir, hi ha gent que són independentistes i que fins ara l'únic referent era Esquerra Republicana, doncs ara tenen més referents i ja està bé. Però algun dia el que caldrà reconèixer és que si s'ha arribat a aquesta situació, de si hi ha una base d'independentistes en la societat tan elevada, alguna part de culpa hi ha de tenir Esquerra Republicana en tot això. I alguns ho voldran reconèixer, uns altres no, però el que és evident és el fet que el discurs polític dels últims set anys a Catalunya l'ha marcat Esquerra Republicana. I aquesta és la realitat i pesi a qui pesi. Algun dia o altre això s'haurà de reconèixer.

Creu que si, com estan dient les enquestes, CiU tingués majoria però no fos absoluta, ERC podria recolzar aquest govern, depenent dels plantejaments?
Depèn dels plantejaments. Nosaltres hem de recolzar aquells amb els que ens puguem entendre.

El que més em preocupa de Convergència i Unió, i ho dic a nivell personal, és que em sembla que en aquests anys de crisi i en aquests set anys que ha estat a l'oposició, i que hauria d'haver fet el procés de reflexionar i pensar... i guanyar amics, perquè si al final no va poder ser president el candidat Mas és perquè no va tenir prou amics per ser-ne... em sembla que han viscut set anys de rebequeria permanent, com si algú els hagués pres alguna cosa que era seva, i no era seva, és del país. I, per tant, si no canvien l'actitud és difícil que ens puguem entendre.

Els casos de corrupció que estan afectant a la política catalana durant els últims temps, creu que afectaran a les eleccions d'alguna manera?
El que em sap greu i em temo molt, és que no afectaran el que haurien d'afectar. És gravíssim el tema de la corrupció política i la vinculació que hi ha en el cas Millet amb Convergència Democràtica, és una vergonya. I això, que malauradament la gent no valorarà, malgrat que tots diuen... “aquells polítics són uns corruptes”... a l'hora de la veritat això no es reflecteix quan la gent emet el seu vot.

Hi ha formacions polítiques que no tenen cap taca en aquest sentit de corrupció i els fiquem tots en el mateix sac. Doncs estaria bé, que el primer pas a l'hora de valorar, la gent valorés el nivell d'honestedat dels polítics. Es poden equivocar uns o no es poden equivocar, però l'honestedat és el primer que s'hauria de reconèixer. I n'hi ha uns que la poden defensar i d'altres que és més dubtós, diguem-ne així. No ho puc afirmar.

Creu que hi ha corrupció al Solsonès?
Amb aquesta contundència, jo això... Per definir el que és corrupció a nivell jurídic, ho hauria de dir un jutge, no ho puc dir jo, d'acord. Si entenem per corrupció treballar d'una manera pensant en el bé d'altres interessos, no de la comarca, en aquest sentit, sí que hi ha gent que treballa per altres interessos que no són els de la comarca. N'hi ha uns que treballem i penso que treballem per l'interés de la nostra ciutat i de la nostra comarca i uns altres que, de vegades sí i de vegades, no.

De cara a les eleccions al Parlament la diferència entre ERC i les altres formacions és tenir les “mans netes” o no?
La diferència entre Esquerra i els altres és que hi ha partits que són molt personalistes i Esquerra és un projecte polític que va més enllà de qui l'encapçali. I d'entrada és un projecte polític sòlid que ens ha portat on som ara i que a més a més té l'aval de què no és un buf, no és un “souflé”. Aquí hi ha feina feta, aquí hi ha gent que ha treballat molt temps i que, per tant, hi ha gent molt preparada per tirar endavant aquest país. I ho hem demostrat.

La Isabel Roca es presentarà al Parlament per ERC en el número 6 per Lleida, què n'opina?
Sí, és una gran candidata. És una persona que té per una banda la frescor d'una persona que no ha estat mai vinculada directament amb la política però, per altra banda, té l'experiència d'haver-la viscut de molt a prop al costat del Xavier Jounou. I, per tant, aquesta doble circumstància li escau molt bé i aniria molt bé tenir-la al Parlament de Catalunya.

Voldria donar un missatge als solsonins de cara a aquestes eleccions que vindran?
Voldria dir-los que siguin conscients que l'exercici del vot no només és un dret sinó que és una responsabilitat. Estaria bé que els solsonins fessin una reflexió d'aquests darrers set anys, que la fessin seriosament, i que quan tinguin aquesta reflexió feta, aleshores se n'adonin de qui és el responsable de tot plegat. Que escoltin el discurs mediàtic dels últims anys, qui ha marcat l'agenda en aquests últims anys. I em sembla que si valoren això se n'adonaran que Esquerra Republicana ha tingut gran part de culpa i gran part de mèrit amb moltes de les coses que s'han aconseguit darrerament. I també és veritat que nosaltres vam promoure un Estatut que no ha anat bé però també ha servit, com a mínim, per saber una cosa, que és que l'Estat no vol canviar i, per tant, ja només cal un pas més, i que tota la resta són “pamplines”.

Moltes gràcies.
Moltes gràcies a vosaltres