Entrevista a Jordi Fraxanet, alcaldable per Solsona


Avui s'ha sabut que Jordi Fraxanet serà alcaldable del Comú per Solsona. Aquesta entrevista que podeu llegir a continuació va ser publicada al Celsona Informació el passat més de gener de 2011.

“Hem dedicat més energies i esforços a millorar i transformar la ciutat que a explicar i inaugurar el que anàvem fent”

Josep Àngel Colomés.- Gran és la tasca que porten a terme els regidors de l'Ajuntament de Solsona. I tot i que sovint passa una mica desapercebuda, per això creiem oportú donar-ne ressò per tal que, ara que s'està acabant la legislatura, tinguem una perspectiva millor del que s'ha fet i es projecta fer a la nostra ciutat de Solsona.

Avui és el torn de Jordi Fraxanet, regidor pel Comú i membre de l'equip de govern a l'Ajuntament de Solsona. Nascut a Barcelona el 1963, és casat i pare de dues filles. Va estudiar Enginyeria Tècnica Agrícola a l'Escola d'Agricultura de Barcelona. Ha desenvolupat la seva vida professional en el si d'una organització professional agrària. L'any 1991 es va instal·lar a Solsona per obrir l'oficina de serveis de la mateixa organització. En l'àmbit associatiu, ha presidit l'Associació de Veïns de Cal Xuxa i l'AMPA de l'escola Setelsis. A més, és soci d'altres entitats.

En la dimensió política, Jordi Fraxanet va estar vinculat a Fòrum des de finals dels anys 90 i, posteriorment, a El Comú. En la campanya electoral del 2003 va ser membre de la candidatura d'aquesta formació, de la qual es va presentar com a número 2 en les eleccions del 2007. Des del juny d'aquest mateix any, ocupa les regidories de Medi Ambient i del Vinyet.

S'està acabant la legislatura. Quin balanç fas de la tasca de govern dels tres partits que formen l'Ajuntament?
El govern d’esquerres de Solsona format per ERC, El Comú i PSC ha canviat la manera de governar Solsona, és més proper als ciutadans i escolta les seves propostes. Expliquem el que volem fer i escoltem l'opinió dels ciutadans i tot això sense vergonya de reconèixer i rectificar quan ens hem equivocat. Ens varem trobar un Ajuntament endeutat, amb la major part del patrimoni venut, amb múltiples obres iniciades sense un finançament previst i una política més d’aparador que pensada i organitzada. Hem dedicat molt de temps i esforços a reparar, endreçar i millorar l’Ajuntament i la ciutat, en temes importants com son les finances, l’urbanisme i el trànsit, l’educació, el medi ambient i un llarg etcètera. Tot i la forta crisi hem continuat treballant i transformant la ciutat. Per altra banda estem definint i dibuixant la Solsona del futur, perquè a més d'atendre al dia a dia cal fer política a llarg termini.

En el si de les regidories que et pertanyen, Medi Ambient i Vinyet, quines creus que han estat les actuacions més importants i per què?
Les regidories de Medi Ambient i el Vinyet no havien existit en governs recents i, per tant, en crear-les hem reconegut la importància que tenien i ha calgut fer una feina intensa per reorganitzar i millorar els serveis públics i fer les inversions i accions necessàries. Com a actuacions destacables en Medi Ambient hi ha l’ampliació i rellançament de la deixalleria, la reorganització de la recollida d’escombraries al nucli antic, l’inici de la recollida de la fracció orgànica a través del nou Consorci que hem impulsat, la redacció i aprovació de l’Agenda 21 de Solsona i la creació del Punt d’informació de l’energia. Al Vinyet cal destacar entre d’altres la senyalització de les cases i la pavimentació de més de 5 Km de camins públics del vinyet.

I de cara al futur quines creus que serien les actuacions més urgents en matèria de Medi Ambient i per al Vinyet?
Hi ha moltes coses encara per fer, la manca de finançament deguda a la crisi farà més difícil avançar i, per tant, caldrà buscar i aprofitar al màxim els ajuts. En Medi Ambient destacaria la deixalleria mòbil, la recollida d’oli domèstic a punts del nucli urbà, fer el pla d'adequació de la il·luminació dels carrers i substituir les lluminàries que consumeixen més i les que produeixen contaminació lumínica, fomentar les energies renovables als serveis públics, a les indústries i a les llars, fer controls de contaminació atmosfèrica, acústica i fer anàlisis periòdics de les fonts. Al Vinyet cal continuar asfaltant camins públics prioritaris, senyalitzar i mantenir les rutes pel vinyet i crear espais de lleure i d’interès turístic a punts concrets.

Et tornaràs a presentar pel Comú? Creus que podries ser cap de llista?
Sí, em tornaré a presentar pel Comú. En aquests moments estem confeccionant la llista i properament farem pública la seva composició.

Quins reptes creus que té el Comú de cara a les properes eleccions?
El Comú te una llarga trajectòria a Solsona i la Comarca, amb els antecedents de Fòrum i FIC. Creiem que ha estat una força que ha jugat un paper molt important durant molts anys i ha fet possible un canvi de govern a la nostra ciutat i a altres municipis de la comarca després de dècades de governs monolítics per part del bipartit, és a dir, de CiU. De cara a les properes eleccions el Comú ha de continuar essent actiu i possibilitant els canvis i transformacions en els Ajuntaments i als pobles i a la ciutat.

Creus que seria positiu reeditar el pacte de govern de l'actual legislatura?
Sí, a Solsona la majoria de votants són d’esquerres. Si sumem els vots dels tres partits que ara governem superem als vots de CiU, i això que de vegades alguns es queden a casa i no van a votar. El pacte de govern permet recollir diverses sensibilitats i maneres de fer i fer realitat les accions i canvis en la ciutat treballats i consensuats. Això amb una majoria absoluta seria impossible.

Creus que l'actual Ajuntament ha explicat bé les seves polítiques o es pot comparar al Govern del president Montilla, que va dir que no s'havia explicat prou la tasca feta?
L’equip de govern actual ha treballat de valent i potser hem dedicat més energies i esforços a millorar i transformar la ciutat que a explicar i inaugurar el que anàvem fent. Però és la nostra manera de fer i no som partidaris de l’autobombo i la demagògia. La ciutadania ja pot veure el que ha canviat i el que hem fet, la considerem adulta per jutjar per si mateixa.

Quins objectius té Solsona de cara als propers anys?
Solsona és una ciutat amb història i tradicions, però alhora està immersa en una profunda transformació social, urbanística i econòmica. Les receptes d’abans ja no son vàlides i cal ser valent i conscients del reptes que tenim al davant. Cal tenir en compte la crisi profunda que estem patint, fer tot el possible per combatre-la i fer polítiques de promoció i modernització de la ciutat, polítiques de manteniment i millora de la qualitat de vida, de promoció i suport al riquíssim teixit social i cultural que tenim, sense oblidar polítiques que facilitin la integració social i cultural dels nouvinguts.

Quines propostes té el Comú per combatre l'atur a Solsona i al Solsonès?
El Comú creu que l’Ajuntament ha de fer polítiques actives per crear llocs de treball, ja sigui directament aprofitant al màxim els plans d’ocupació com indirectament potenciant i facilitant la creació de nous llocs de treball, professions i empreses. Els llocs de treball vinculats a l’economia verda que no produeixen contaminació i aprofiten els valors mediambientals que tenim són prioritàries però no les úniques. La formació i el reciclatge son bàsics en moments com l’actual. Ens hem de moure per captar d’interès d’inversors de dins i de fora del Solsonès i aconseguir que fructifiquin noves activitats i empreses a Solsona.

Vols afegir alguna cosa?
M’agradaria afegir que un fet habitual és que els governs d’esquerres fan accions que els governs de dretes no volen fer perquè són impopulars o poc rendibles políticament