Si vols la pau, lluita per la justícia, ja ens ho deia Pau VI

Aquesta frase de Pau VI ressona avui més que mai en la nostra societat. Fruit d'una bombolla immobiliària, fruit d'un individualisme de mesures colossals, fruit d'unes desigualtats provocades en part per tanta especulació, sens presenta la pregunta: lluito el suficient per la justícia? Intento reflexionar i ser crític amb mi mateix? Busco només ser diplomàtic o busco, a més de tenir mà esquerra, afrontar els problemes.

Si vols la pau, lluita per la justícia. Sense justícia, no hi pot haver gaire pau. Si en el nostre país hi ha tanta gent que no gaudeix dels mínims, és a dir, d'alimentació i pis. Si potser el problema de l'habitatge ha passat per davant del problema del vestir-se o de l'alimentar-se, què ens està passant com a societat? No som capaços de reaccionar davant d'un problema així? Fem prou els cristians? L'individualisme de tots ens està ofegant?

Sí, és cert, plantejar només el negatiu no pot ser. Com fa molt bé Benet XVI en el llibre Llum del món, cal veure les dues parts. Hi ha molta gent també implicada i lluitant per a un món millor. Hi ha moltes mares i molts pares patint i lluitant per tirar endavant. Hi ha fills que també estimen els seus pares. Hi ha alcohòlics que ho han deixat de ser. Gràcies a Déu també hi ha famílies molt unides, generoses i solidàries. Hi ha també qui deixa les comoditats per ajudar els altres en el dia a dia. Hi ha fins i tot i qui, amb petits gestos, fa possible que l'amor no sigui una paraula gastada sinó actual i necessària.

Si vols la pau, lluita per la justícia. Ens ho deia Pau VI, però la proposta és actual. Per això Jesús amb tota la força ens interpel·lava i ens interpel·la: Feliços els qui tenen fam i set de ser justos: Déu els saciarà! Feliços els qui treballen per la pau: Déu els anomenarà fills seus! Feliços els perseguits pel fet de ser justos: d'ells és el Regne del cel!