Mons. Xavier Novell: "Vull intentar que tots els capellans se sentin valorats, que el presbiteri estigui unit i content"

Una de les grans preocupacions del nou bisbe de Solsona, Mons. Xavier Novell, és l'actual situació dels capellans. En una entrevista publicada avui al diari Regió 7, Mons. Xavier Novell manifesta la seva opció de primer trobar-se amb els mossens:

"l el que sí que vull fer ja és trobar-me amb tots i cadascun dels capellans. Conèixer la seva situació personal, les seves il·lusions i dificultats i demanar-los que compto amb ells i necessito la seva ajuda perquè la tasca és de tots, no només és meva. En segon lloc, també vull trobar-me amb els consagrats, els religiosos, i després amb els nombrosos laics que estan compromesos amb la diòcesi. "

Així, Mons. Xavier Novell té un gran repte a les seves mans:

"Si fas memòria, sempre t'adones que si vas al davant sempre ets objecte de crítiques perquè no sempre fas el que vol tothom. En conclusió, jo vull intentar que tots els capellans se sentin valorats, que el presbiteri estigui unit i content (no sé si ho aconseguiré, però Déu ho vulgui)."

Segons algun estudiós, Mons. Novell es troba en temps propicis. Després de 40 anys de desert i de gran crisi ara vénen temps millors per l'espiritualitat i per la fe. Els temps de la novetat de la crítica històrica dels Evangelis, de la teoria de l'evolució més els temps de rebel·lió que a tanta gent van fer perdre la fe han quedat enrere per molts. Avui parlava amb un mossèn veterà que em deia: vam treure els rosaris i les processons però no vam saber oferir res més a canvi. Sí, la Bíblia comentada... però no n'hi havia prou. La gent necessita no només la individualitat, necessita el cos, és a dir, l'expressió popular de la fe i aquesta va quedar palesa, per exemple, el 2006 a Solsona amb la gernació de gent que va celebrar activament els 50 anys de coronació de la Mare de Déu del Claustre.

En l'entrevista a Regió-7, Mons. Novell aborda temes de màxima actualitat mediàtica, com són el paper de la dona en l'Església:

"Les dones a l'Església catòlica han tingut tantes possibilitats i han estat tan valorades que han pogut fer obres extraordinàries. És una equivocació pensar que el valor de la dona a l'Església depèn si accedeix al ministeri ordenat o no. Hi ha dones que sense ser capellans han fet coses extraordinàries a l'Església i ni han estat capellans, ni ho volien ser, ni ho necessitaven, com la mare Teresa de Calcuta o tantes santes que ni han estat sacerdots ni ho volien ser ni segurament haurien pogut fer el que han fet si ho haguessin estat."

Mons. Xavier Novell va camí de ser més mediàtic que el bisbe Deig. Apareix i està per tot arreu: TV3, Catalunya Ràdio, Ràdio Nacional d'Espanya, diaris estatals, mitjans comarcals... Vol atendre a tothom i seguir d'alguna manera també el lema del bisbe Deig: "Per atansar-me als homes". El lema de Mons. Novell és Omnia Propter Evangelium, és a dir, que "Tot s'encamini cap a l'Evangelització". I, per tant, estar present als mitjans també és encaminar la seva labor cap a l'Evangelització que tant li agrada, l'anomenada nova evangelització. I és que com han dit clarament molts Catalunya és terra de missió.