Mons. Xavier Novell: "Misteriosament, evangelitzen més els cristians que viuen en comunió que els que viuen franctiradors"

El nou bisbe de Solsona, Mons. Xavier Novell, ha escollit com a lema del seu pontificat "Omnia propter Evangelium", que tot s'encamini cap a l'evangelització

L'Escola de Formació de Laics del Bisbat de Solsona ha estat una de les grans iniciatives dutes a terme en els últims 15 anys a la diòcesi de Solsona. Mons. Xavier Novell, del 1999 fins al 2006 en va ser el director. La primera fornada anava dirigida a formar laics que evangelitzessin els joves. Per això, en acabar-se la primera promoció, en l'acte de fi de curs (juny 2001), Mons. Novell, va fer un discurs potent i clar als nous agents de pastoral. En recollim alguns fragments:

"Quan començàrem el curs, ja vàrem insistir que aquesta formació no anava adreçada a l'interès personal de saber algunes coses més sobre la vida cristiana, sinó que perseguia equipar futurs agents de pastoral. Certament, la tasca de formació i preparació per a l'evangelització dels joves no ha estat completa, però aquell equipament bàsic que imaginàvem sí que ha estat ofert i l'heu pogut acollir".

"Així, si vosaltres voleu i en la mesura que continueu volent, l'Església us compta com a corresponsables col·laboradors de la seva missió en un sentit més institucional que fins ara".

"Això que l'Església us proposa comporta un conjunt d'actituds:

Fidelitat. "Estigueu alerta i recordeu que durant tres anys, de nit i de dia, no he parat d'exhortar-vos amb llàgrimes a cada un de vosaltres" (Ac 20, 31), diu sant Pau als dirigents d'Efes després d'avisar-los que s'introduirien llops que no planyerien el ramat. Avui, com sempre, hi ha persones, joves també, que no accepten la bona notícia de Jesús. Una de les temptacions de l'Església és, llavors, diluir l'Evangeli. Fàcilment, pot haver-hi persones que usin les nostres eines no pas per portar Crist als altres; fins nosaltres, amb un jove concret al qual li parlem de Crist, tenim el risc de deixar de ser fidels a la missió que l'Església ens ha encomanat, si veiem que posa mala cara. Així doncs, claveu en el vostre cor la fidelitat a Crist a través de la seva Església, que us ha demanat anunciar-lo a Ell.

Comunió. Fins ara ha estat de moda dir: "Sóc cristià, però hi ha moltes coses de l'Església que no m'agraden". Aquesta actitud sovint parteix més de la voluntat de caure bé a un món imbuït per mitjans de comunicació que sistemàticament critiquen l'Església que no pas del coneixement real del ministeri de l'Església. L'actitud de la comunió que jo us proposo es podria expressar amb aquest testimoni: "Sóc cristià, estimo l'Església tal com és i l'Esperit de Crist l'habita i l'estima i la regenera constantment amb la seva santedat. A més, sé que és visiblement molt més fructífer acostar la gent a Crist en l'Església que no pas sense l'Església".

Disponibilitat. No se us demana vot d'obediència, és clar! Ser agent no vol dir que els altres em diguin què he de fer. La disponibilitat de l'agent de pastoral afecta no al treball, ni a la residència, sinó a la pròpia missió apostòlica laïcal. Sovint hem experimentat tensions i friccions amb els germans capellans. I hem tingut la temptació de fer el que nosaltres creiem tant si ells ho veuen igual com si no. Potser ja heu descobert que quan això passa, per bona que sigui la teoria, la vostra acció pastoral no evangelitza. De fet, sempre, encara que a vegades misteriosament, evangelitzen més els cristians que viuen en comunió que els que viuen franctiradors. És des d'aquest convenciment que us cal disponibilitat.

"Us encomanem a Maria, model de seguidora de Crist. Ella no deixarà d'ajudar-vos en el servei generós que voleu donar a l'Església de Solsona."