Climent Forner i els seus escrits amb ànima

Fa uns dies em vaig topar amb un Full Diocesà Vic-Solsona del 19 de març del 1977. Era el temps, precisament, de canvi de bisbe. Faltava poc per saber-se que Mons. Miquel Moncadas i Noguera seria nou prelat de la diòcesi més petita de Catalunya. Substituïria a Mons. Martí i Alanis que feia d'administrador apostòlic a causa de la malaltia de Mons. Josep Bascuñana López. Eren temps convulsos, difícils, complicats.

El que més em crida l'atenció és la gran riquesa lèxica, la gran humanitat, la gran finor espiritual, el bon sentit de l'humor i sobretot la calidesa dels escrits d'homes d'Església com Climent Forner, Antoni Guixé, Jaume Campalans...

L'Església es volia fer propera a més no poder i aquests homes d'Església transmetien molt bé aquest esperit de proximitat en els seus escrits. L'elegància de Climent Forner em fascina i m'encanta. Els seus textos tenen ànima, tenen una vida, deixondeixen i traspuen vivència sincera i plena de la fe.

La visita de Mn. Climent Forner a dos vellets il·lustres d'aquell moment, el Dr. Espert (natural de Berga) i el Dr. Miralles (natural de Cardona), ens fan adonar de com Mn. Climent valorava aquests dos capellans que ho havien donat tot per la diòcesi, fins l'últim alè i que, malauradament, vivien els darrers temps de les seves vides entre xacres i incerteses eclesials, per bé que amb molta esperança.

És una joia Mn. Climent Forner i la seva escriptura, que si bé ha deixat un pòsit magnífic a nivell poètic, no és menys important, a nivell diocesà. Què dir també de mossens com Antoni Guixé o Jaume Campalans, fidels a l'Evangeli però amb ànsies d'explicar-lo tan senzillament, que ens fan sentir més a prop d'Aquell que no només es manifesta com a salvador nostre sinó també com a amic: Jesús.

Jesús és gran, és Déu i és home. Molts s'han enamorat de Jesús i ho han fet tan fondament que ho han deixat tot per ser deixebles seus i mirar de fer el que ell feia. Em sento feliç d'haver-me topat amb aquest full del 19 de març del 1977, per agrair a Déu que ens hagi donat persones com Climent Forner, Antoni Guixé o Jaume Campalans i per demanar-li que ens surtin més com ells, és a dir, enamorats de Jesús i capaços d'explicar-lo sense complexos i, al mateix temps, amb senzillesa i profunditat.