La integritat va renyida amb la doble vida

Jesús de cap manera no volia la hipocresia, la volia lluny de la persona. La hipocresia fereix doblement: per una banda hi ha una part d'engany, per altra, de manipulació. La integritat va renyida amb la doble vida. No es pot ser autènticament feliç amagant certs aspectes de la nostra vida.

Gràcies a Déu, però, tenim mètodes de rectificar. Jesús, a través de l'Església ens ha regalat el sagrament de la confessió. El perdó dels pecats, reconciliar-nos amb nosaltres mateixos i amb Déu, és una sensació gran, molt gran, perquè ens allunyem de l'esclavitud del pecat i accedim novament a la llibertat.

Tots tenim punts dèbils però si hi sabem fer front, si amb confiança ens tornem a encaminar, som capaços, de nou, d'encarar la nostra vida amb garanties d'estimar de veritat. En la confessió, ens desprenem de l'home vell i accedim novament a l'home nou.

Res més bonic que una persona transparent, humil, servicial, que pensa el que diu i fa el que diu. Malament quan ens traïm a nosaltres mateixos i fem el que no diem. La clau està en posar en sintonia la teoria i la pràctica, el dir i el fer, el fer, ni més ni menys que la voluntat de Déu.

Un amic que treballa en un centre de salut mental em deia que la hipòtesi que tenen de la malaltia mental és la següent: la malaltia és la conseqüència de petits enganys repetits en el temps que es fa un mateix. És a dir, sabent que estem fent malament una cosa, l'anem fent i repetint. Per això, arriba el punt que ja no ens podem comprendre. Som esclaus d'allò i no som amos de nosaltres mateixos. D'aquí la necessitat d'algú que ens comprengui. D'aquí la necessitat de molta gent de confessar-se i de reconciliar-se amb Déu i amb els altres.

No tinguem por de confessar-nos. La confessió és el consol i el primer pas cap a una vida plena, cap a una nova vida plena de sentit on concorden, novament, el nostre dir i el nostre fer, exactament com vol Jesús.

Secció 5, 6 i 7 de sant Mateu al Nits estel del 28 de setembre de 2009. Cada dilluns a les 10 menys 5 minuts del vespre a Ràdio Estel