Superar les proves

Avui ha iniciat temporada Ràdio Estel i, amb ella, el nou programa de vespre amb l'Emili Pacheco i la Mercè Raga "Nits estel" -de dilluns a divendres de 20:30 a 22:30-. Servidor té l'oportunitat d'una secció anomenada "5, 6 i 7 de sant Mateu" que avui s'ha desenvolupat així:

Emili Pacheco: En la secció 5, 6 i 7 de Sant Mateu Josep Àngel Colomés reflexionarà sobre un text important de l'Evangeli ja que es tracta ni més ni menys que del Sermó de la muntanya. Són uns capítols importants que comencen per les benaurances i acaben amb la metàfora de la casa sobre fonament. Aquests capítols van impactar a Ghandi i a molta més gent perquè proposen un model de vida molt diferent al que a vegades la societat ens proposa. Josep Àngel Colomés ens desgranarà tot plegat del capítol 7 cap al 5, en una secció que, creiem, serà per a tots interessant, perquè hi veurem reflectida la nostra vida.

Bona nit Josep Àngel

JA Colomés: Bona nit Emili

Emili: Avui començarem parlant del contrast que ens proposa Jesús.

JA Colomés: Jesús ens diu que si fem cas de les seves paraules serem com l'home que basteix la seva casa fonamentant-la damunt la roca. Ni la pluja, ni les torrentades ni la força del vent poden contra aquesta casa. En canvi, si escoltem les paraules de Jesús però no en fem cas, som com l'home que basteix la casa damunt la sorra. A la que plou i vénen les torrentades la casa s'ensorra.

On passem? Escoltem les paraules de Jesús i en fem cas? O anem a la nostra? Som capaços de rectificar? Fer cas de Jesús vol dir plantar cara a les adversitats, a les contrarietats, als errors, reaccionant amb els mateixos sentiments de Jesús, aplicant les virtuts conegudes i superant les proves.

Qui sap superar les proves té la seva casa assentada sobre la roca. Qui encara no sap superar les proves ha de rectificar ràpidament i canviar de lloc. Deixar el bastiment sobre la sorra i posar el bastiment sobre la roca. No pot quedar-se en el mal ambient, en els llocs negatius, en els indrets que fan mal. Cal canviar de lloc, buidar-se d'allò dolent i passar a allò sublim.

Per això Jesús adverteix que cal escoltar les seves paraules i actuar en conseqüència. No només escoltar les paraules i quan hi ha una mala influència passar-nos a fer el contrari del que diu Jesús.

Jesús ens exhorta a ser forts i a acudir a Ell per assentar-nos en els valors sòlids, deixant cada vegada més lluny els líquids.